Scool

Τι είναι το scool

Το scool είναι μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία για την πόλη της Πάτρας στο πλαίσιο του “START – Create Cultural Change”. Απευθύνεται σε μαθητές/ριες γυμνασίου και χρησιμοποιεί τεχνικές θεάτρου και παιχνιδιών ρόλων (eduLARP) για τη μετάδοση της γνώσης. Οι μαθητές/ριες συναντιούνται εκτός σχολικού πλαισίου για να «παίξουν» σε προκαθορισμένα σενάρια υπό την καθοδήγηση καθηγητών – αφηγητών. Η «ύλη» των σεναρίων είναι ένα μείγμα κοινωνικών δεξιοτήτων, πρακτικών γνώσεων και της διδακτέας σχολικής ύλης, ενώ τα θέματα εμπνέονται από την ιστορία και τα σύγχρονα προβλήματα της πόλης.

Τι ακριβώς είναι το eduLARP;

EduLARP σημαίνει Educational Live Action Role Playing δηλαδή πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό, ζωντανό παιχνίδι ρόλων. Οι μαθητές/ριες καλούνται να αναλάβουν κάποιο ρόλο σε ένα προκαθορισμένο σενάριο. Θα μπορούσαν να είναι ρήτορες στην αρχαία Αθήνα, πειρατές στην Καραϊβική, αστροναύτες στον διεθνή διαστημικό σταθμό ή μαθητευόμενοι μάγοι στον κόσμο του Χάρυ Πότερ. Όποιο κι αν είναι το σενάριο, οι μαθητές έχουν πάντα συγκεκριμένους στόχους αλλά είναι ελεύθεροι να εξελίξουν την ιστορία με όποιο τρόπο επιθυμούν. Η γνώση, αν και αποτελεί βασικό στοιχείο της διαδικασίας, παύει να είναι το επίκεντρο και γίνεται, απλώς, το μέσο για να προσεγγίσουν οι μαθητές τον στόχο τους. Μέσα από μια βιωματική διαδικασία οι μαθητές παίρνουν την απαραίτητη γνώση, μαθαίνουν να συνεργάζονται και πάνω από όλα διασκεδάζουν!

 

Για όσους μιλάτε αγγλικά μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο

Ποιοι και πόσοι μπορούν να συμμετάσχουν;

Οποιοσδήποτε μαθητής/ρια της Γ΄Γυμνασίου μπορεί να κάνει αίτηση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Δε χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις ή δεξιότητες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα περίπου 20 μαθητών, όσος, δηλαδή, είναι ο μέσος όρος μιας σχολικής τάξης.

Πού θα πραγματοποιηθεί το scool;

Ανάλογα με το σενάριο, κάθε συνάντηση θα γίνεται σε διαφορετικό μέρος. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμο Πατρέων για την εύρεση των καταλληλότερων χώρων. Γνωρίζουμε ότι η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο. Πιθανοί χώροι για τις επόμενες συναντήσεις είναι το Ρωμαϊκό Ωδείο, το κάστρο της Πάτρας, το δημοτικό θέατρο Απόλλων, το δημαρχείο κτλ. Οι τελικοί χώροι θα ανακοινωθούν με την έναρξη του προγράμματος.

Πότε θα πραγματοποιηθεί το scool και πόσο θα διαρκέσει;

Το scool θα ξεκινήσει το Σάββατο 24/2 και θα διαρκέσει για 6 συναντήσεις. Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο από 24/2 μέχρι 31/3 και ώρες 10:00 με 14:00.

Πόσο κοστίζει;

Το scool είναι εντελώς δωρεάν για τους μαθητές καθώς χρηματοδοτείται από το  “START – Create Cultural Change”.

Σε τι αναφέρονται τα σενάρια του scool;

Τα σενάρια είναι εμπνευσμένα από την ιστορία και τα σύγχρονα προβλήματα της Πάτρας. Συγκεκριμένα θα γίνει μια ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από την αρχαιότητα και την Αχαϊκή Συμπολιτεία και διασχίζοντας τα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια, την περίοδο της Τουρκοκρατίας και τον 20ο αιώνα θα φτάσουμε μέχρι τις μέρες μας. Οι μαθητές, μεταξύ άλλων, θα χρειαστεί να πάρουν αποφάσεις για την πόλη, να διασκεδάσουν τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, να οργανώσουν την Ελληνική Επανάσταση, να λύσουν το μυστήριο μιας δολοφονίας και να καταλάβουν ένα φρούριο!

Μπορώ να επιλέξω σε ποια σενάρια θέλω να συμμετάσχω;

Αυτή τη στιγμή, όποιος δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι υποχρεωμένος να παρευρεθεί και στις 6 συναντήσεις κι άρα να συμμετάσχει σε όλα τα σενάρια. Στο μέλλον, ίσως, επαναλάβουμε το πρόγραμμα δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής μόνο σε κάποια από αυτά.

Πώς θα μπορώ να πιστοποιήσω τη συμμετοχή μου;

Όλοι οι μαθητές που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.
Επιπρόσθετα, κάποιες από τις συναντήσεις θα βιντεοσκοπηθούν και από αυτό το υλικό θα προκύψει ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ.

Θα υπάρξει επανάληψη του scool;

Αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένος μόνο ένας κύκλος 8 συναντήσεων. Ανάλογα με το ενδιαφέρον του κόσμου και την επιτυχία αυτού του κύκλου θα σκεφτούμε την επανάληψή του.

Θα ταξιδέψει το scool σε άλλες πόλεις εκτός από την Πάτρα;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια για κάποια άλλη πόλη. Αν, όμως, υπάρξει ενδιαφέρον από άλλες πόλεις είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε με ποιo τρόπο θα μπορούσε να ταξιδέψει εκεί το scool.

Αν έχετε επιπλέον απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.